For de fleste av oss, så er det ikke mange ganger i løpet av livet du får muligheten til å være med på å se et kjøkken komme til liv. Fra idémyldring, til ferdig montert og klart for bruk. Prosessen du må gjennom for å tegne kjøkken er en spennende opplevelse. Vi tar deg gjennom prosessen steg for steg.
1. Bli inspirert
Det finnes utrolig mange lekre kjøkken der ute, og noe for enhver smak. Vet du hvilken stil du foretrekker, eller hva slags type kjøkken du egentlig har lyst på? Ta deg en runde på Pinterest, for å få et innblikk i alle de kule løsningene som finnes. Det er lurt å danne seg noen tanker om hva du ønsker, og ikke ønsker, inn i ditt eget kjøkkenprosjekt.
Tips fra kjøkkenselger: Skriv notater, eller lag et moodboard med bilder av hva som fanger din interesse.
2. Definer dine behov
Etter at du har tatt deg en grundig inspirasjonsrunde, bør du tenke over hva slags behov du har for ditt nye kjøkken. Hva slags funksjoner bør kjøkkenet ha for å passe ditt bruk? Er det viktigste at det er praktisk, eller at det ser bra ut? Identifiser behov i forkant. Det vil hjelpe kjøkkenleverandøren å skape et kjøkken som du er fornøyd med hver dag.
Tips fra kjøkkenselger: Tenk på kjøkken du har hatt tidligere, eller kjøkkenet du vokste opp i. Gjør deg noen tanker om hva du ønsker å ha med videre, og hva du absolutt ikke vil ha.
3. Budsjett
Det er ingen hemmelighet at det er en kostbar prosess å skaffe seg et nytt kjøkken. Det er en investering, og noen løsninger er det greit å legge mer penger i, enn andre. Sett et budsjett tidlig i prosessen, slik at du vet hva du har å forholde deg til.
Tips fra kjøkkenselger: Begynn med den optimale drømmen. Det er ofte lettere å redusere kostnader og velge bort elementer, enn å la pengene bestemme over funksjon.
4. Ta mål
Å ta mål av kjøkkenet, er et vesentlig steg i prosessen. Ikke glem å ta hensyn til eksisterende dører, vinduer eller strukturelle begrensninger som kan påvirke designet. Rør og elektronikk må du også ta hensyn til, selv om dette er noe som kanskje kan endres.
Tips fra kjøkkenselger: Vi hjelper deg gjerne å kontrollmåle, når den tid kommer.
5. Lag en skisse
Finn frem et ark og tegn en grovskisse av hvordan du tenker at kjøkkenet kan se ut. Hvordan kan du optimalisere plassen for at resultatet skal bli mest mulig funksjonelt? Lag gjerne flere tegninger.
Tips fra kjøkkenselger: Våre tegneprogrammer i butikken gir flotte bilder som gir deg et godt inntrykk av sluttresultatet. Vi tegner deg gjerne et forslag – helt uforpliktende.
6. Utforsk materialer og farger
I løpet av idémyldringen har du kanskje fått en følelse av hva slags materialer og farger som er mest mulig deg. Pris på materialer varierer stort. Det finnes fronter, benkeplater og kjøkkenutstyr i alle prisklasser. Ved materialvalg, tenk på holdbarhet og vedlikeholdsbehov.
Når det kommer til farger, så er det mye flott å velge mellom. Hvitt, svart, grått, blått, grønt, eik – for å nevne noe. Ønsker du å gå for noe klassisk, eller noe litt mer spenstig? Det kan være lurt å huske på at fargen du velger bør stå i stil til resten av huset, særlig om det er åpen løsning.
Du må også velge hvordan frontene skal se ut. Ønsker du slette fronter, eller med profil? Skal frontene ha håndtak, eller ei? Alle detaljer påvirker uttrykket kjøkkenet gir.
Tips fra kjøkkenselger: Visste du at vi kan male frontene i en spesifikk fargekode? Det er en kul måte å få et helt unikt kjøkken på. Vi har også en egen interiørdesigner, som kan hjelpe deg å innrede resten av huset om du vil.
7. Book en tegnetime
Med en viss oversikt over behov, ønsker og budsjett – kan du gå i gang med prosessen for å tegne kjøkken. Det er mange ting å tenke på, så det kan være lurt å engasjere noen med erfaring og kompetanse som har gode tips og råd å komme med.
Fagfolk vil kunne hjelpe deg med å optimalisere designet basert på idéen eller skissen din. Videre vil de gi råd om hvordan arealet du har å jobbe med, kan utnyttes best mulig. De vil også foreslå løsninger som passer budsjettet ditt.
Med erfaring og kompetanse vil kjøkkenleverandører identifisere muligheter som kan gi store utslag, som for eksempel:
- Stekeovnen bør være så høy at barn ikke brenner seg, i tillegg vil det være enklere for deg å ta ut og inn mat
- Skuffer eller skap – hva trenger du mest av?
- Hva med et eget skap tilpasset kjøkkenmaskinen?
- Innvendige skuffer og sokkelskuffer hjelper deg å utnytte plassen godt
- Sprutplate bak vask og koketopp – her er det mange kule varianter å velge i
8. Hvitevarer og utstyr
Valg av hvitevarer kan være greit å ha i bakhodet når du er i prosessen med å tegne kjøkken. Har du tenkt nøye over behovene du har? Er det nok med én stekeovn, eller kan det være lurt med to? Ønsker du en integrert kaffemaskin, må dette tas høyde for i tegneprosessen. Hva passer best med designet, og bruk – kjøkkenvifte på vegg eller integrert i koketoppen?
9. Finpuss
Etter tegnetimen sitter du gjerne igjen med en eller flere tegninger. La disse ligge litt, og kjenn på magefølelsen. Hva føles riktig for deg? Kanskje kommer du på en kul funksjon du ønsker, eller kanskje melder det seg nye behov det kan være lurt å ta hensyn til ved nærmere ettertanke. De beste løsningene må ofte jobbes fram gjennom flere forslag.
10. Belysning
Hvordan du velger å lyssette kjøkkenet ditt er viktig. Det setter stemningen – prikken over i-en om du vil. Det finnes mye fint å velge i. Taklamper, spotter inne i skap, lysskinne under skap, for å nevne noe. Lys bidrar til å skape en behagelig atmosfære på kjøkkenet ditt, og ikke minst et godt arbeidslys.
Tips fra kjøkkenselger: Hvis du planlegger det elektriske tidlig, blir det enklere å skjule ledninger. Vi vil også påse at du får nok stikkontakter.
Det er ingen tvil om at det er mye å huske på når du skal i gang med å tegne kjøkken. Det er en omfattende, men morsom og lærerik prosess. Med riktig planlegging og veiledning fra fagfolk, kan du skape et kjøkken som er funksjonelt, vakkert og varig.
Hvis du ønsker å ta en prat om ditt fremtidige kjøkken, møter vi deg gjerne over en kopp kaffe. Vi brenner for gode løsninger som passer inn i ditt liv, og i ditt hjem.